bezedakos

bezedakos

3 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ




Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΛΙΟΣΗΣ στο μυθιστόρημά του με τίτλο "το τσιπάκι της γνώσης", σε μια παράγραφό του αναφέρει πολύ σωστά και με όμορφο τρόπο τα εξής , γενικά για το φόβο, :
"Ύστερα υπάρχει και ο φόβος, αυτό το άυλο θηρίο που σου τρώει τα σωθικά, που σε κάνει να ακινητείς εκεί που κανονικά θα έπρεπε να παίρνει φόρα και να γκρεμίζεις ό,τι σου στερεί τη χαρά και σε κάνει δυστυχισμένο. Αυτό το καταραμένο συναίσθημα έχει τη δύναμη να επιβάλλει τη σύνεση εκεί που θα έπρεπε να βασιλεύει η ορμή, την αναστολή στην απόφαση, τη μετριοπάθεια στον ενθουσιασμό, την άμυνα στην επίθεση, τον συμβιβασμό στην υπέρβαση, την ΥΠΟΤΑΓΗ στην ΑΝΥΠΑΚΟΗ, τον υπολογισμό στον έρωτα"

Τα ολιγαρχικά συστήματα επιβλήθηκαν και επιβάλλονται δια της βίας-φόβου πάνω στους λαούς. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. Ποτέ δεν τους ετέθη θέμα να επιλέξουν μεταξύ ενός πλειοψηφιαρχικού και ενός ολιγαρχικού συστήματος. Ο ολιγαρχισμός επιβάλλεται δια της λεκτικής (προπαγανδιστικής) και της ένοπλης βίας.

Αν τεθεί και τώρα το ερώτημα στο λαό " " ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Ή ΘΑ ΘΕΛΑΤΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ;" τότε η συντριπτική πλειοψηφία του λαού (90-95%) θα απαντούσε το πρώτο. Άρα επί της ουσίας οι υπήκοοι, παρά την φοβερή ανισηγορική προπαγάνδα, δεν έχουν ολιγαρχικά πιστεύω.
Όμως η θέλησή τους για πλειοψηφιαρχία δεν γίνεται ΣΚΟΠΟΣ δράσης διότι διαμεσολαβούν τρομερά εμπόδια από λεκτική και ένοπλη βία και τα οποία διαθλούν τη βαθύτερη βούλησή τους. Γι αυτό ΑΚΟΜΑ συμβιβάζονται. Όμως ο συμβιβασμός δεν είναι συμβιβασμός προϊόν ελεύθερης βούλησης αλλά προϊόν καταναγκασμού. Και τούτη είναι η Αχίλλειος Πτέρνα του ολιγαρχισμού.
Οι λαοί μπορούν να αντιπαραθέσουν νικηφόρα όπλα ενάντια στα όπλα της λεκτικής και της ένοπλης βίας (φόβος και τρόμος) του ολιγαρχικού συστήματος.