bezedakos

bezedakos

6 Μαρτίου 2020

ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΒΑΡΒΑΡΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ





ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΗΣ
ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
* Οι ολιγαρχικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ κάνουν (προς το παρόν) την πάπια για να αργήσει να αντιδράσει ο κόσμος εναντίον τους. Προσπαθούν να το φέρουν μαλακά στην κοινωνική συνείδηση, όπως κάνει ο γιατρός στους συγγενείς του νεκρού. Ταυτόχρονα πάνε να περάσουν ως αιτία τον κορονοϊό, ώστε να μείνει αλώβητο ιδεολογικά το σύστημα.
*Τα αρνητικά στοιχεία που είχαν οδηγήσει στην κρίση του συστήματος το 2008, όχι μόνο δεν ξεπεράστηκαν μετά από 11 περίπου χρόνια, αλλά τα μεγέθη τους υπερδιπλασιάστηκαν. (Πχ διπλασιασμός του παγκόσμιου χρέους). Έχουμε λοιπόν συνέχεια της κρίσης του 2008, πιο παρατεταμένη – ατέλειωτη και σε πιο άγρια μορφή. Οι προσωρινές ενέσεις ρευστότητας - μορφίνης που του έκαναν με νέο τυπωμένο χρήμα - σκουπίδια απλά συντήρησαν λίγο το σύστημα στην εντατική με μειωμένους πόνους. Θα εξακολουθήσουν να το κάνουν για λίγο ακόμα αλλά η πληγή θα ανοίξει και θα αποκαλυφθεί το αθεράπευτο της ασθένειας. Ο νόμος της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους είναι αμείλικτος.
*Τι θα επακολουθήσει;
Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο καπιταλισμός όπως τον ξέραμε πάει πια. Πάπαλα. Ίσως βρει προσωρινά κάποιες άλλες μορφές διατήρησης του ολιγαρχισμού. Πχ συστήματα κομματικοκρατικού καπιταλισμού με στοιχεία ιδιωτικού ή ίσως κάτι άλλο. Κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει αυτά. Το βέβαιο είναι η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ παγκόσμια εξαθλίωση των υπηκόων η οποία θα φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την ιστορία της ανθρωπότητας, όσο οι λαοί δεν επαναστατούν με ορθό ΣΚΟΠΟ.


Τι μπορούν να κάνουν οι υπήκοοι;


*ΟΣΟ ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟ "ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ" δεν πρόκειται να ξαναδούν στον ήλιο μοίρα. Και για να φθάσουν να καθορίζουν τις παραγωγικές σχέσεις θα πρέπει να φθάσουν να έχουν την εξουσία ώστε "Ο ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ". Φυσικά πριν αυτό θα πρέπει να επαναστατήσουν για να κατακτήσουν την ένοπλη εκτελεστική, δηλαδή να κατακτήσουν τη μέγιστη εξουσία. Χωρίς αυτή δεν γίνεται τίποτα.


* Το μόνο ευχάριστο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τα διάφορα φασιστοειδή ή οι διάφοροι Φιλελεδες, εξαθλιωμένοι όπως θα είναι, δεν θα έχουν πια δύναμη να κυνηγούν μετανάστες, δηλαδή να κυνηγούν τα θύματα με τα οποία έχουν ένα κοινό. Δηλαδή τον ίδιο θύτη, την ολιγαρχία (σκωπτικά)


ΥΓ 1*Οι δικαιολογίες με τον κορονοιό είναι γελοιότητες. Μια πολυκατοικία δεν πέφτει με το ελαφρύ φύσιμα του μπάτη. Απλά ο κορονοϊός είναι το μικρό κερασάκι στη μεγάλη δηλητηριασμένη τούρτα.
Τον Ιανουάριο, (πριν τον κορονοϊό) η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ήταν μείον. Η δικαιολογία λοιπόν του κορονοϊού δεν ευσταθεί. Η σαπίλα του καπιταλισμού υπήρχε πολύ πριν. Πχ ενώ το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι κατά μ.ο περίπου 80 τρις. το παγκόσμιο χρέος των κρατών είναι 230 τρις. 

* Πριν τον κορονοϊό οι προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 ήταν γύρω στο 1%, όσο δηλαδή είναι περίπου και τώρα με τον κορονοϊό. Το 1% σημαίνει ΠΟΛΥ μεγάλη ύφεση. Το 2019 αυτή η ανάπτυξη ήταν 2, 8% περίπου (πάλι πολύ χαμηλή).
* Και συγκριτικά: Το 2008, με το ξέσπασμα της κρίσης, η ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 2,7% περίπου και ένα χρόνο μετά (2009) ήταν 1%. Τώρα τα πιο αισιόδοξα σενάρια δίνουν 1%!!!


ΥΓ2. Πριν λίγο καιρό, οι ολιγαρχικοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πανηγύριζαν για τα χαμηλά μακροχρόνια επιτόκια. Όμως κανονικά τα μακροχρόνια θα πρέπει να έχουν πιο μεγάλο επιτόκιο επειδή το μέλλον είναι πιο αβέβαιο από το παρόν. Όταν όμως αντιστρέφεται αυτή η σχέση, (και τα μακροχρόνια πεφτουν χαμηλά) σημαίνει πως οι αγοραστές ομολόγων βλέπουν την ύφεση μπροστά τους.
3. Συνεχίζουν να είναι παγιδευμένοι οι καπιταλιστές. Αν κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια (για να σωθούν οι υπερχρεωμένες εταιρίες που δεν μπορούν πια να πληρώσουν) θα το πληρώσουν οι τράπεζες που θα καταρρεύσουν. Από την άλλη, αν αυξηθούν τα επιτόκια, θα ανασάνουν οι τράπεζες αλλά θα καταρρεύσουν οι εταιρίες (και χώρες) γιατί θα αυξηθεί το χρέος τους και δεν θα αποπληρώνεται πια. 

ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ - ΣΚΟΥΠΙΔΙ.

4. Δεν έχουν πια καμιά λύση. (Ο νόμος της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους είναι αμείλικτος.) Η Μόνη λύση τους είναι να αφήσουν πολλές εταιρίες να καταρρεύσουν. Να αφήσουν στην κατάρρευση όλες όσες έχουν κερδοφορία χαμηλότερη του μ.ο και από την άλλη να ξεζουμίσουν εντελώς τους λαούς ώστε να περισώσουν τις υπόλοιπες.

Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

«ΟΛΗ Η ΕΝΟΠΛΗ Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ»