bezedakos

bezedakos

8 Ιουνίου 2020

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΡΧΙΑ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ





* Και σε αυτή τη δράση του λαού, ΟΛΗ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ (ένοπλη συν διοικητική), Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ, και η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟ ΛΑΟ όπως γράφει στο βιβλίο του "ο γαλλικός εμφύλιος πόλεμος".
* Ο Μαρξ, όπως βλέπουμε, χρησιμοποιεί την έννοια της ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ("ολιγαρχική λέσχη") για να χαρακτηρίσει και μορφές ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Δηλαδή τη χρησιμοποιεί και για το θεσμικό -"πολιτικό" σύστημα. Όμως μετά από αυτόν διάφοροι "μαρξιστές", εκτός του ότι είτε εξαφάνισαν ουσιαστικά πράγματα από τις απόψεις του Μαρξ είτε τα διαστρέβλωσαν, ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ και την έννοια της ολιγαρχίας για το "πολιτικό" επίπεδο και την κράτησαν μόνο για το οικονομικό. (Έτσι λένε "οικονομική ολιγαρχία", οικονομικοί ολιγάρχες κλπ) και ΠΟΤΕ δεν αποκαλούν ολιγαρχία πχ τον κοινοβουλευτισμό. Τον κοινοβουλευτισμό τον αποκαλούν είτε αστική δημοκρατία, είτε κοινοβουλευτική δημοκρατία, είτε αντιπροσωπευτική δημοκρατία ενώ είναι κοινοβουλευτική ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ. (Βάζουν την έννοια δημοκρατία για να μπορέσουν κατόπιν να ονομάσουν δημοκρατία και το δικό τους ολιγαρχικό, επί της ουσίας, "πολιτικό σύστημα.)
* Ο Μαρξ όμως χρησιμοποιούσε τη λέξη δημοκρατία (στα πρωτότυπα γραπτά του) ΜΟΝΟ για εκείνο το σύστημα που θα διαδεχθεί τις διάφορες μορφές αστικών συστημάτων και κατά το οποίο ΟΛΗ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ, Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ και δια μέσου αυτής οι εργαζόμενες τάξεις- λαός θα πρέπει να επιβάλλουν την κυριαρχία τους για ΟΛΑ τα θέματα και φυσικά (σημαντικό) και στις παραγωγικές σχέσεις. Τον κοινοβουλευτισμό τον ονόμαζε είτε κοινοβουλευτική ρεπούμπλικα, είτε αστική ρεπούμπλικα. (Ρεπούμπλικα και δημοκρατία είναι έννοιες διαφορετικές)
* ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΥΓ
*
Πρέπει κάθε τόσο να ρίχνουμε βουτιές στο παρελθόν για να μπορέσουμε να αναδυθούμε καλύτερα στο μέλλον.

*Στα μέσα του 1800 η λέξη ρεπούμπλικα σήμαινε μεν και τα "δημόσια πράγματα' όπως στη Ρώμη, ΑΛΛΑ ήθελε να δηλώσει ΚΥΡΙΩΣ τη "Συνταγματικό Διακυβέρνηση" σε αντιδιαστολή με τις μοναρχίες κλπ που δεν είχαν τότε συντάγματα. Στα γραπτά του Μαρξ (πρωτότυπα) υπάρχει και ο όρος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (σκέτο) με την έννοια της πλήρους εξουσίας του λαού και ο όρος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ (demokratischen Republik). Δηλαδή Συνταγματική δημοκρατία. Αν λοιπόν το Republik σήμαινε δημοκρατία, ΤΟΤΕ η μετάφραση θα ήταν "δημοκρατική δημοκρατία" δηλαδή σαν γεωργική γεωργία ή σπιτικό σπίτι. Δηλαδή ΑΝΟΗΣΙΑ.
Έτσι η ρεπούμπλικα, ως συνταγματική διακυβέρνηση, μπορεί να είναι είτε δημοκρατική είτε ολιγαρχική (όπως ο κοινοβουλευτισμός). Σύνταγμα μπορεί να έχουν και οι ολιγαρχίες και η δημοκρατία.
2. Ο κοινοβουλευτισμός δεν έχει καμιά σχέση με την αντιπροσώπευση. Αυτοί οι εκλεγμένοι (βολευτές) δεν μπορεί να είναι αντιπρόσωποι γιατί στη σχέση της αντιπροσώπευσης ο αντιπροσωπευόμενος θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη εξουσία ώστε να εξουσιοδοτεί τον αντιπρόσωπο (μικρότερη εξουσία) να πράττει για λογαριασμό του με συγκεκριμένους όρους. Εδώ στον κοινοβουλευτισμός έχουμε αντεστραμμένη σχέση. Ο δήθεν αντιπρόσωπος έχει την εξουσία και επιβάλλει ό,τι γουστάρει στον δήθεν αντιπροσωπευόμενο. Αυτό μπούμε ίσως να πούμε ότι είναι είτε σφετερισμός είτε νταβατζιλίκι κοκ Πάντως ΟΧΙ αντιπροσώπευση.
3. Ό όρος άμεση δημοκρατία τέθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο αιώνα από τον Ιταλό αστό φιλόσοφο Νομπέρτο Μπόμπιο. Τελικά είχε σκοπό να μας πει ότι υπάρχει έμμεση δημοκρατία που είναι ο κοινοβουλευτισμός. Σκοπός του ήταν να βάλει στην κατηγορία των δημοκρατιών και την κοινοβουλευτική ολιγαρχία. Την πατήσαμε πολλοί αριστεροί. Και εγώ χρησιμοποιούσα εσφαλμένα φυσικά τον όρο άμεση δημοκρατία, για κάποια χρόνια. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΜΩΣ ως ΟΥΣΙΑ είναι μια.και δεν χρειάζεται ΄τέτοια επίθετα που βοηθούν τον ολιγαρχικό κοινοβουλευτισμό. Στο μέλλον ίσως τεθούν επίθετα αλλά για να διαχωρίσουν όχι την ουσία αλλά τα μέσα για την υλοποίηση της ουσίας