bezedakos

bezedakos

13 Ιουλίου 2019

ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ;

*Αρκετοί ολιγαρχικοί προσπαθούν να χαμογελάσουν ειρωνικά όταν ακούνε το σύνθημα "ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΟΜΟΣ ΣΕ ΙΣΧΥ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ'. Και σου λένε: "Δηλαδή κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ θα ασχολείται ο λαός με ψηφοφορίες κλπ; Είναι τόσα πολλά τα θέματα που αυτό είναι εντελώς ανέφικτο".

*Είναι όμως ή δεν είναι ΕΦΙΚΤΟ σήμερα ο ΚΑΘΕ ΝΟΜΟΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ; Είναι δηλαδή εφικτή σήμερα η εξουσία του λαού - ένοπλη και νομοθετική στα χέρια του -; *Αντικειμενικά το μόνο σύστημα που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ολιγαρχικά συστήματα είναι το σύστημα της αυτοθέσμισης, της αυτονομίας, της αυτοδιεύθυνσης των λαών. Ήτοι το σύστημα της πραγματικής δημοκρατίας, της "άμεσης" δημοκρατίας. Όμως στη σημερινή εποχή της πολυπλοκότητας της πολυθεματικότητας και της πολυπληθυσμικότητας των κοινωνιών, θα μπορούσε ΠΡΑΚΤΙΚΑ η εξουσία να είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ αν περάσει στα χέρια του λαού; Αν οι λαοί συντρίψουν το σημερινό ολιγαρχικό σύστημα, θα μπορούσαν να βρουν και να χρησιμοποιήσουνΤΑ ΜΕΣΑ ώστε η αυτονομία, αυτοθέσμιση, αυτοδιεύθυνση των λαών να είναι αποτελεσματικότερη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας από ότι είναι η ολιγαρχική;
*Ένα από τα ολιγαρχικά επιχειρήματα είναι ότι πρακτικά δεν μπορεί ο λαός να εκφράζει πλειοψηφικά τη θέλησή του για τα εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέματα το χρόνο, ότι εμείς δεν μπορούμε να ψηφίζουμε ή να διαπιστώνουμε τη θέληση της πλειοψηφίας για το ΚΑΘΕ θέμα. Γιατί, λένε, ότι αν γινόταν αυτό τότε κανείς δεν θα δούλευε ή δεν θα είχε προσωπική ζωή επειδή η ενασχόληση με τόσο όγκο θεμάτων δεν θα επέτρεπε καμιά άλλη ενασχόληση εκτός από την ενασχόληση με ψηφοφορίες, καταθέσεις προτάσεων κοκ. Αλλά και πάλι δεν θα επαρκούσε ο χρόνος για την ενασχόληση με τα κοινά.
*Και εδώ χρειάζονται εφικτές προτάσεις από τους οπαδούς της πραγματικής δημοκρατίας. Κάποιες από τις προτάσεις για την αυτοθέσμιση και την αυτονομία της κοινωνίας που θα μπορούσαν κάλλιστα να ισχύουν πριν ενάμιση αιώνα δεν μπορούν να ισχύουν σήμερα. Η εμμονή σε αυτά τα μέσα μόνο σαν φετιχιστική παρέκκλιση θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό υπηκόων θα μπορούσε να πειστεί από τέτοιες προτάσεις. Το ζητούμενο όμως είναι, οι προτάσεις που θα γίνουν για την αυτοθέσμιση και την αυτονομία των λαών, να εκλαμβάνονται σαν εφικτές από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Και προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται προτάσεις και διάλογος και όχι γενικές ιδεοληπτικές αναφορές.
Προς την κατεύθυνση του διαλόγου καταθέτουμε προτάσεις.

ΠΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ
bezedakos.blogspot.com/2012/02/blog-post.html