bezedakos

bezedakos

1 Νοεμβρίου 2019

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΜΑΧΟΥΣ ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ



Το φθινόπωρο του 404 πχ, οι νικητές του 30νταετούς πολέμου σπαρτιάτες, βοηθούν τους 30 τυράννους να καταλάβουν την εξουσία και να καταλύσουν έτσι την εξουσία του λαού - δημοκρατία. Αυτοί οι εγκληματίες κατέσφαξαν πολλούς πολίτες Αθηναίους. Ο Θρασύβουλος εξόριστος στη Θήβα μαζί με 70 συντρόφους του έρχεται και καταλαμβάνει το κάστρο της φυλής το 403. Μετά πήγε στον Πειραιά στο λόφο της Μουνιχίας κλπ έδωσε μάχες …… μέχρι που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία- πλειοψηφιαρχία. (Ύστερα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας είχε εισηγηθεί να δοθεί υπηκοότητα σε όλους τους μετανάστες και τους αιχμαλώτους πολέμου που είχαν αγωνιστεί για την αποκατάσταση της δημοκρατίας).
Τεράστιος αγωνιστής. Αφιέρωσε τη ζωή του για να μπορούν ΞΑΝΑ οι Αθηναίοι πολίτες να "ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"
* Οι ολιγαρχικοί ισχυρίζονται ότι οι λαοί θέλουν έναν αρχηγό ή μια μειοψηφία για να υποτάσσονται, ότι είναι στη φύση να υποτάσσονται σε κάποια μειοψηφική ηγεσία. Φυσικά αυτό είναι μεγάλο ψέμα. Αν ίσχυε ετούτο τότε οι Αθηναίοι δεν θα επαναστατούσαν κατά των ολιγαρχικών. Όμως αυτοί είχαν βιώσει το μεγαλείο του πολιτεύματος όπου οι πολλοί αποφασίζουν για τα πάντα και έτσι η πιο πάνω ολιγαρχική θεωρία πάει στα σκουπίδια. (Σήμερα πάνε να περάσουν αυτή την αντίληψη με την έκφραση "δεν υπάρχουν πια μεγάλοι ηγέτες - εννοούν ολιγαρχικούς-)
* ΠΟΤΕ δεν έγινε καμιά τιμητική εκδήλωση μνήμης και γι αυτούς τους αγωνιστές. Κανείς δεν μνημονεύει τον Εφιάλτη του Σοφωνίδου, τον Αρχέστρατο, το Θρασύβουλο και όλους εκείνους τους λαϊκούς αγωνιστές που πάλεψαν ώστε ο λαός να δύναται αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του και έτσι να μπορεί να φτιάχνει "Παρθενώνες".
ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

* Η μεγαλύτερη τιμή για όλους τους αγωνιστές είναι οι καθημερινοί αγώνες για μια κοινωνία καλύτερη, για μια κοινωνία με το λαό στην εξουσία.
*
Τα καραγκιοζηλίκια των σύγχρονων παρελάσεων γίνονται για να τιμηθούν οι άτιμοι ολιγαρχικοί της εξέδρας των «επισήμων».