bezedakos

bezedakos

13 Μαΐου 2019

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ





Θυμάμαι, όταν το ολιγαρχικό το σύστημα ήθελε να καταργήσει το 8ωρο και να θεσμοθετήσει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (4ωρα κλπ) πέρασε ένα μεγάλο διάστημα. Αρχικά έβγαλαν ένα "λαγό" να πετάξει την ιδέα και να το δικαιολογεί με το ότι πχ μια νοικοκυρά με παιδιά δεν μπορεί να δουλεύει 8ωρο αλλά θα μπορούσε να δουλεύει 4ωρο. Κατόπιν το έδωσαν στα συστημικά ΜΜΕ για να παίζουν το θέμα τακτικά, μέχρι να συνηθίσει η κοινωνική συνείδηση στην ιδέα. Σήμερα έχει γενικευτεί σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας αλλά τελικά όχι μόνο οι νοικοκυρές, αλλά και εκείνοι που θα ήθελαν πλήρη απασχόληση, είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν λίγες ώρες και τα χρήματα που παίρνουν να είναι της πείνας και να μην φθάνουν ούτε για την αγορά κωλόχαρτου.
Το κεφάλαιο λοιπόν , ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής και του ανταγωνισμού και ανάλογα με τις υπαρξιακές αντιφάσεις του θα πρέπει να παίρνει μέτρα που θα εξοντώνουν τους εργαζόμενους.
Το κεφάλαιο ελέγχει τις ένοπλες εκτελεστικές τις νομοθετικές και τις δικαστικές εξουσίες όλων των Χωρών και γι αυτό παίζει μπάλα σχεδόν χωρίς αντίπαλο.
Τώρα οι ανάγκες του κεφαλαίου απαιτούν την απόλυτη άντληση σχετικής και απόλυτης υπεραξίας. Η πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους (λόγο της αναπόφευκτης αύξησης της αξίας του οργανικού κεφαλαίου, στην εξίσωση του τρόπου αναπαραγωγής του, απαιτεί την ΑΠΟΛΥΤΗ δουλοποίση όλων των υπηκόων. (Δες Μαρξ ΄"νόμος πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους" ΚΕΦΑΛΑΙΟ τόμος Β΄)
Στην τάση του λοιπόν για αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους, στην ιστορική φάση που έχει περάσει ο καπιταλισμός, έχει ανάγκη και από την αύξηση της απόλυτης υπεραξίας, για να μπορεί να συνεχίσει την ύπαρξή του. Γι αυτό τα 12ωρα "πάνε σύννεφο" παντού. Αλλά και αυτά φαίνεται ότι δεν τους επαρκούν. Χρειάζονται και τα 7ήμερα εργασίας. Σε όλο τον πλανήτη έχουν πετάξει αυτή την "ιδεάρα", για να προετοιμάσουν τους δούλους να το δεχθούν σαν κάτι το αναγκαίο και φυσιολογικό. Στην Ελλάδα το ρόλο του λαγού ανέλαβε ο Μητσοτάκης. Άτομο μειωμένων νοητικών αντιλήψεων, αφού δεν καταλαβαίνει και το πετά προεκλογικά. Ό,τι συζητούν εν κρυπτώ στα γραφεία τους, του ξεφεύγουν στον αέρα. Όμως ή αυτός ή η σοσιαλδημοκρατία (Τσίπρας κλπ) ή κάποιοι άλλοι θα το πραγματοποιήσουν σε λίγα χρόνια (και όλοι τους θα πουν ότι είμαστε πιεσμένοι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς),

Γυρίζουμε πριν την εποχή όπου Μωυσής θεσμοθέτησε 6ήμερη εργασία.

Ο Μητσοτάκης δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος για να δικαιολογήσει αυτή την εγκληματική πρόθεσή του. Μας είπε πρώτον ότι να ξεχάσουμε τη 10ετία του 1980. Αυτή δεν πρόκειται να ξανά επιστρέψει.
Δεύτερον. Αν έχει ανάγκη για αδιάκοπη λειτουργία μια επιχείρηση και αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι, δεν είναι κακό το 7ήμερο.
Μα αν έχει ανάγκη για αδιάκοπη εργασία μια επιχείρηση (όπως είχε όλα τα χρόνια η ΔΕΗ) δεν βάζεις τους ίδιους εργαζόμενους να δουλεύουν 7ήμερο αλλά προσλαμβάνεις και άλλους (κατά τα άλλα θέλουν να μειωθεί η ανεργία). Επίσης, αν ο εργοδότης βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των εργαζομένων με τον εκβιασμό "ή 7ήμερο ή απολύεστε" , ποιός εργαζόμενος που θα πεινάει δεν θα το δεχθεί;

Η δρομολόγηση του 7ημέρου έχει ξεκινήσει από πιο παλιά με τη θεσμοθέτηση του 7ημέρου στα καταστήματα. Τότε πολλοί υπήκοοι ήταν υπέρ γιατί δεν έβλεπαν ότι έρχεται και η σειρά τους.
Εν κατακλείδι. Αν δεν συντριβεί αυτό το ολιγαρχικό σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας (καταναγκαστικοοικονομικό) τότε η κόλαση για τους υπηκόους είναι βέβαιη.
Αν οι λαοί δεν κατακτήσουν την εξουσία (ένοπλη, νομοθετική, δικαστική) για να μπορούν τελικά "ο κάθε νόμος που θα τίθεται σε ισχύ να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του λαού" και έτσι στην οικονομία να αποφασίζουν αυτοί τι θα παράγεται, πως και πόσο θα παράγεται και πως θα διαμοιράζεται, τότε θα πέσουν μέσα στα καυτά καζάνια της κολάσεως επί της Γης.